LATEST NEWS

Угърчин – столицата на трюфелите

img
Jun
19

Free photo homemade chocolate brownies on a board , on the marble table. Много хора през целия си живот не са успели да опитат гъбата на трюфели. Лошото време през изминалите 2 седмици наводни България и провали почивките на мнозина, но именно то доведе до фантастичната реколта трюфели. Когато диворасатящите гъби са стигнали до минимум са създали закон. Добива се трудно, благодарение на специално обучени прасета или кучета, замразени черни и бели трюфели които долавят аромата на подземните гъби. Пресни гъби се купуват през сезона на прибиране на реколтата. Той започва да се култивира през миналия век, но тъй като реколтата е малка, цените остават високи. При благоприятни условия реколтата от гъби може да се появи през следващите 3-5 години. В Русия отглеждането на трюфели може да се практикува само в южните райони със сходни климатични условия. Въпреки че отглеждане на трюфели може да се осъществява в комбинация с бор, дъб, габър, най-предпочитан е лешникът от сорта Тонда Джентиле Романа, заразен с летен черен трюфел. Събира се по специални, характерни признаци или с помощта на животни. Ние със съпруга ми изкарваме средно по 1000-1500 лв. “Разрешителното струва около 40 лв.

3. Стърготини с развит върху тях мицел от трюфели се поставят върху дупките, около 1 шепа информация за трюфелите всяка дупка. След това почвата се подготвя съгласно агрономическите правила. След като бъдат отстранени от земята, се почистват и поставят върху слама или чиста кърпа. След като са изпълнили необходимите изисквания, те започват най-интересния процес. Независимо от това изкуственото отглеждане на гъби може да бъде добро допълнение към работата, например на голямо земеделско стопанство като една от насоките за развитие. Трюфелът отнема 3-4 месеца, за да се развие напълно. Понякога тези гъби се срещат в други райони, например те периодично се срещат в Краснодарската и Ставрополската територия, както и в Крим. Цената на едро за гъби варира от 500 до 2000 щатски долара за 1 кг. Процесът започва с заразяване на разсад от леска илчерни и бели свежи трюфели дъб с мицела на вкусна гъба. В момента деликатесната гъба се отглежда в много страни. Това време е достатъчно, за да се запечата месото отвън, а вътрешността остава розова и много крехка. Преди засаждане на разсад от дъб или леска, инокулирани с мицел, мястото трябва да бъде подготвено.

4. Липсата на други гъбички на мястото на мицела. Трюфелите винаги са били синоним на лукс и разкош заради техните невероятни кулинарни качества. Трюфелите принадлежат на торбестите гъби, чиито грудкови плодни тела се развиват под земята. Трюфелите се добавят в различни видове паста – равиоли, спагети, тортелини, като изцяло променят вкуса и аромата на приготвеното ястие. Насекомите улавят миризмата на гъби и се събират наоколо с надеждата да снасят яйца в плодното тяло. Изкуственото отглеждане на трюфели може да бъде добър бизнес, но само с правилния подход и значителна първоначална инвестиция. Едни от тях се обединиха в група за да поемат управлението на този бизнес, така да се каже. Съдържат витамини от група В (В1, В2), РР, С и незаменими аминокиселини. От особена стойност са плодовите тела, които са израснали в корените на дъб, по-малко ценни се заселват близо до бук, бреза, леска, липа, топола.Групи от 3-7 се намират близо до едно дърво, но често те растат сами. Обикновено се присажда върху лешникови разсад. Най-често доставчиците предлагат ливански кедър, габър, дъб лук, каменен дъб, атласки кедър, алепов бор, мечка леска, европейски бук за отглеждане като разсад. И български фирми вече предлагат фиданки, заразени с мицел, но още е твърде рано да се каже дали инвестицията в тях си заслужава – първата реколта е 5-6 години след засаждане.

Те привзамразени черни и бели трюфелидно искат някаква промяна за създаване на правила, но да не засягат тях. Цената му започва от 200 евро за килограм. Методът беше признат за успешен и към края на 19 век общата площ на такива разсадници вече беше повече от 700 квадратни метра. В началото на този век Китай излезе на върха в производството на гъби. Друг начин за съхранение на тези гъби е дълбокото им замразяване. Ето защо предприемчивите хора се интересуват от това как да отглеждат бели трюфели по най-простия начин. Как да подготвим почвата: – Необходимо е почвата да е пясъчно-глинена и същевременно с това богата на полезни минерали за целта. Преди започване на работа, помещението е оборудвано със стелажи за побиране на контейнери със субстрат и освен това се дезинфекцира. И да припомним, че този вид земеделие не се субсидира от държавата за жалост. Трябва да се почисти от корени, камъни, за да се осигури нормално ниво на киселинност и наличие на необходимите микроелементи. Такса за лов на трюфели също ще се плаща, като тя ще се изчислява за определени от заявителя количества, но не по-малко от 10 кг. Ако търсите куче, което обича да работи, няма да е необходимо да търсите повече от белгийското овчарка малиноа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *