LATEST NEWS

Трюфели в България: Цени, кучета и топ истории

img
Aug
25

Сибирские трюфели оказались ризопогонами: Из жизни: Lenta.ru Според “24 часа” цяла Странджа е бъкана с трюфели и това не е тайна за никого. По думите му както има плануване за добивите на дървесината, така има и задължително десетгодишно плануване на добивите на диворастящи гъби, в това число и трюфели, което е неприложимо в реалните условия. По този начин се създават ситуации и конфликти, както между отделни физически, така и между съответни юридически лица, претендиращи, че имат право(учредено право), да събират единствено те от дадения регион, отдел, парцел, имот за който евентуално им е издадено позволително, което от друга страна, съгласно регламентите на ЗГ се отнася за цялата територия на ДГС/ДЛС. Учени от Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР) към Селскостопанска академия в сътрудничество с експерти от Лесотехническия университет, специалисти по икономика на селското стопанство и управление на ресурсите, както и земеделски производители на овошки участват в колектива на Оперативна група „Агромид Трюфел ДЗЗД”, разработваща проект „Микоризиране на фиданки и плододаващи овощни видове за производство на трюфели”, който е финансиран по подмярка 16.1 от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). След засаждането на дръвчетата, ще бъдат необходими няколко години за появата на първите трюфели.

Banners Social media advertising layouts canvas designer graphic design layouts баннеры баннеры для фейсбук Преди консумация, трюфелите трябва да бъдат почистени от пръстта, като за целта се използват четка и вода. Проучванията показват, че антиоксидантите са важни за много аспекти на здравето и дори могат да бъдат свързани с по-нисък риск от развитие на някои хронични заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. Но притежаването на ферма за гъби може да се превърне в доста достоен бизнес, осигуряващ доходи на собственика си в продължение на много години. Най-често за ловци на трюфели се използват породите логато романьоло, кокер шпаньол, бретон шпаньол и лабрадор. Заради добрите доходи, често напълно неподготвени хора се пробват и унищожават местообитанията на трюфелите. Заради липсата на регламент до сега държавата губи 6 млн. Димитър Димитров – председател на асоциация “Български трюфел”. Според Светлозар Сидеров, председател на Националната федерация на ловците на трюфели в България, основните проблеми в бранша произтичат от липсата на регламенти и от непригодността на Закона за горите към дейността на близо 100 000 души, които работят в сектора. Вкусът на трюфели е невероятен, поради което могат да се сервират сурови, например в италианска паста или салати. Ще получите уникално и ароматно ястие, с което може да впечатлите и най-претенциозния гастроном.

АДВ. З.: Имаше ли други хора, които не желаеха чрез Вас да реализират събраните количества гъби? Нашите ловци на трюфели в България и Европа внимателно подбират и отделят някои от най-добрите пресни образци трюфели и ги съхраняват чрез светкавично замразяване. Понякога този тип се нарича „златен тоскански трюфел”, цената му е същата като тази на златно кюлче със същото тегло. Затова и цената на тези четириноги приятели е много висока. Но защо цената им е толкова висока? Те обаче са много трудни за намиране в дивата природа, поради което тези гъби винаги са имали много висока цена. Труднодостъпен деликатес с висока цена, в миналото трюфелът е присъствал само на трапезите на владетелите. С временна заповед на агроведомството от тази седмица е взето решение събирачите на трюфели да плащат патентия данък и осигуровките в горските стопанства, а те по ЕГН да правят необходимите вноски на хората към НАП и общините. След като през 2017 година България е заела първото място в света по добив на трюфели от естествени – основно горски находища, администрацията най-после е подготвила закон, с който да регулира бизнеса, за да пресече нелегалните канали за търговия. Този процес запазва вкуса и структурата на тези високо ценени гъби, като позволява да се насладите на прясно замразени трюфели през цялата година.

В проектозакона се регламентират и всички останали моменти от бизнеса с трюфели. След разговори в края на миналата година с министъра на финансите Асен Василев за промяна в методиката на облагане на работещите в сектора се е стигнало до решение разрешителното за месечен добив да бъде едно и да важи информация за трюфелите всички държавни и общински гори в България. След няколко години в края на август можете да разчитате на първия трюфел. Днес е напълно възможно да отглеждате тези гъби сами, ако симулирате необходимите условия за това. То като разровиш почвата, а особено след дъжд, когато тръгне да расте самият трюфел, той напуква самата почва отгоре и то си личи, че това е трюфел. Максималните резултати ще получите след около 7 години. Ето защо през последните години прасетата са подменени със специално обучени кучета. Твърди се, че уникалните гъби се срещат и в България, като за намирането им е необходимо прасе или специално обучено куче и ловец с познания, опит, воля и желание. В мотивите към закона е записано още, че трюфелите са ограничени и бавно възобновяеми природни ресурси, поради което е необходима нормативна база, която да регулира и контролира потреблението и възпроизводството им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *